Rucphense Heide decor van prachtig teamwork mens en dier

"Sledehondensport is elke keer weer een geweldig avontuur"

ROOSENDAAL - Als u een van de natuurliefhebbers bent die op een heerlijke zonnige winterdag in de Rucphense Heide wil genieten van de kleuren van de natuur, kan weleens een kar tegenkomen met vier of acht sledehonden die met een goed tempo door de bossen lopen. Schrik niet, want de kans is heel groot dat Roderick Glastra en zijn vriendin Sandra Makkreel dan aan het trainen zijn. Zij beoefenen al ruim tien jaar de sledehondensport en de meest ideale plek voor het stel om te trainen zijn de bossen tussen Roosendaal, Schijf en Rucphen. "Daar kun je de dieren op alle facetten en moeilijkheidsgraden trainen", zegt Roderick.

Door Björn van Empel

Het koppel komt uit Numansdorp en ze zijn enthousiaste sledehondenrijders. Met grote regelmaat rijden ze met hun honden naar het zuiden om in de Rucphense Heide hun dieren te trainen. De samenwerking tussen mens en dier is geolied. Onlangs werd Roderick in de categorie sprint met acht sledehonden Nederlands kampioen. Voor het eerst. Zijn vriendin werd met vier honden derde. "Ik heb er zo lang zo dichtbij gezeten. Eindelijk", zegt hij opgelucht en blij.

Ouders

Nu zie je niet snel dat een Nederlands paar deze winterse sport beoefend, maar toch raakten zij verslaafd. Roderick kreeg het met de paplepel ingegoten, want zijn ouders waren ook actief in deze voor Nederland zeldzame sport. De geboren Hagenaar weet niet beter en is opgegroeid met verschillende rassen sledehonden. "Vanaf mijn eerste jaar was er al een Samojeed in huis aanwezig. Dit is uitgegroeid tot drie Samojeden. In 1975 kwam de eerste Siberian Husky erbij, deze werd al snel gevolgd door meerdere husky's."

Been

"Mijn moeder Adry Voorbach en stiefvader Leo den Ouden deden al vanaf 1971 mee aan allerlei sledehonden wedstrijden in Europa met als beste resultaten een tweede plaats op het Europees kampioenschap in 1989 en 1990. Vanaf 1980 wordt er door mijn moeder al met Siberian husky's gefokt. In 1994 gingen mijn moeder en stiefvader uit elkaar. Mijn moeder loopt dat seizoen wat sneeuw wedstrijden en het seizoen erop gaat het tijdens de tweede karrenwedstrijd van het seizoen mis. Ze breekt haar been tijdens een wedstrijd en in 1995 ga ik na jaren weer rijden. Vanaf de eerste karrenwedstrijd was ik verslaafd geraakt aan de sledehondensport. Vanaf 1998 doe ik voor het eerst mee aan het EK in Donovaly in Slowakije. Vanaf dat moment sla ik geen EK of WK meer over."

Verbaasd

"Mensen kijken soms heel verbaasd, maar dat hoeft niet", aldus de hondenliefhebber. Wanneer u een man op een kar met acht honden voor zich door het bos ziet crossen, hoeft u niet te schrikken en u hoeft zich ook niet af te vragen of dat hij de verkeerde afslag heeft genomen. De 33-jarige 'chauffeur' weet van wanten. "De Rucphense Heide is perfect trainingsgebied." De Nederlands kampioen heeft afgelopen weekend nog een zware wedstrijd in Oostenrijk gehad. "Ik rijd normaal sprintwedstrijden. Dat zijn wedstrijd met afstanden van tussen de tien en vijftien kilometer. Afgelopen weekend deed ik mee in Oostenrijk aan een middellange afstand. Dan leg je ongeveer twintig tot veertig kilometer af en dat drie etappes. Het was heel zwaar, maar de honden hebben zich uitstekend gehouden. Ze waren dolenthousiast en zeer actief. Op sommige stukken was er een hellingspercentage van veertig procent. Dat is echt een muur waar je dan tegenop moet. Ik ben zeer tevreden over het resultaat."

Husky's

Roderick en Sandra wonen in een huis met een enorme tuin. Dat moet ook wel als je zeventien Husky's rond hebt lopen. De meeste zelf gefokt, andere honden zijn gekocht. Ze reizen voornamelijk naar de wintersportgebieden in midden-Europa. Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Tsjechië en soms gaan ze ook naar de bergen in Frankrijk en Italië. Het kost een hoop energie, maar het is de moeite waard. "Elke wedstrijd is een geweldig avontuur. Als je in de heerlijke buitenlucht door de sneeuw glijdt. Dat is zo mooi. Je ziet de honden gewoon plezier hebben."

Trainen

In de acht-, zes-, en vierhondenklasse eindigen Roderick en Sandra zeer vaak in de top drie op grote toernooien. Dat komt niet vanzelf. "We zijn vier keer per week in de Rucphense bossen te vinden. We trainen daar enorm hard. We willen elk jaar beter worden, anders blijf je niet aan de top." Er zijn nog twee toernooien en of Roderick of Sandra doet nog aan één van de twee mee. In de zomer krijgen de honden, maar ook Sandra en Roderick rust wat betreft de hondensledesport. Dan mogen ze rennen en spelen in de tuin. Tot die tijd bestaat de kans dat je als wandelaar of fietser in de Rucphense Heide een aantal ontzettend mooie en enthousiaste honden ziet die de kar van hun baasje trekken. Roderick Glastra in actie in de sneeuw met zijn honden.
Sponsored by :