De verschillende Klassen

Op de wedstrijden zijn er vele verschillende klasses te zien hieronder volgt een opsomming van deze klasses.

Ski-Jöring klasse: Dit is langlaufen met 1 hond. De hond loopt voorop en zit via een lijn vast aan een band die om de middel zit van degene die langlauft. Tijdens karrenwedstrijden wordt het langlaufen vervangen door hardlopen. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 9 en 12 km per dag.

Pulka klasse: In deze klasse kun je met 1, 2 of 3 honden lopen. De honden zijn achter elkaar ingespannen, lopen tussen stangen en trekken zo een kleine slee (= pulka). De honden lopen eventueel met een beugel over zich heen. Die stangen zorgen ervoor, dat als je stopt, de slee niet tegen de honden kan komen. Voor elke hond wordt 8 of 10 kilo gewicht meegenomen, al naar gelang teef of reu. Ook hier moet je zelf achteraan langlaufen. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 12 en 15 km per dag.

D1 / 2-honden klasse: In deze klasse wordt de slee getrokken door 2 honden. De musher staat achterop de runners en kan/mag zoveel mee helpen als hij of zij wil. Het cijfer 1 achter de D wil zeggen dat er met raszuivere Siberian Husky's wordt gelopen. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 4 en 8 km per dag.

D2 / 2-honden klasse: Hier geldt hetzelfde als hierboven, alleen de 2 wil zeggen dat er met andere poolhonden wordt gelopen dan Husky's, namelijk met Samojeden, Alaskan Malumute's of met de Groenlandhond. De trail die afgelegd moet worden is ook tussen de 4 en 8 km per dag.

C1 / 4-honden klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 3 en maximaal 4 honden getrokken. De musher (dat is degene die op de slee staat) staat achterop en kan/mag zoveel mee helpen (steppen of meerennen) als hij of zij wil. Het cijfer 1 achter de C wil zeggen dat er met raszuivere Siberian Husky's wordt gelopen. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 9 en 12 km per dag.

C2 / 4-honden klasse: Hier geldt hetzelfde als hierboven bij de C1, alleen de 2 wil zeggen dat er met andere honden wordt gelopen dan Husky's, namelijk met Samojeden, Alaskan Malumute's of met de Groenlandhond. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 9 en 12 km per dag.

B1 / 6-honden klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 5 en maximaal 6 honden getrokken. De musher staat achterop en kan/mag zoveel mee helpen (steppen of meerennen) als hij of zij wil. Het cijfer 1 achter de B wil zeggen dat er met raszuivere Siberian Husky's wordt gelopen. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 12 en 15 km per dag.

B2 / 6-honden klasse: Hier geldt hetzelfde als hierboven bij de B1, alleen de 2 wil zeggen dat er met andere honden wordt gelopen dan Husky's, namelijk met Samojeden, Alaskan Malumute's of met de Groenlandhond. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 12 en 15 km per dag.


A / 8-honden klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 7 en maximaal 8 honden getrokken. De musher staat achterop en kan/mag zoveel mee helpen (steppen of rennen) als hij of zij wil. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 16 en 20 km per dag.


O / Open klasse: In deze klasse wordt de slee/kar door minimaal 9 honden getrokken. Vaak stelt de wedstrijdleiding een maximum voor het aantal honden in, bijvoorbeeld 16. Maar in de praktijk lopen de meeste teams met 12 honden. Als je met 12 honden loopt, zijn je leidhonden al zo'n 15 meter bij je vandaan. Als je met de slee/kar een bocht door gaat, zijn je voorste honden daar allang doorheen. Met hoemeer honden je loopt, des te meer kans op verknopingen je hebt. Het is ook niet zo dat hoe meer honden je voor de slee hebt, hoe harder je gaat. Je gaat zo hard als je langzaamste hond. De trail die afgelegd moet worden is tussen de 18 en 24 km per dag.


Sponsored by :