Trainen

Wij trainen onze honden van begin Oktober tot eind April, tenminste als het weer het toelaat. Om goed te kunnen trainen moet het eigenlijk kouder zijn dan 10c maar het moet zeker niet warmer zijn dan 15c graden. Als het in april te warm wordt (hoger dan 15c) dan stoppen we ermee. We zijn dan vanaf half maart aan het aftrainen. Ongeveer 1 uur voor het trainen krijgen de honden 1 liter soep(bestaande uit water en vlees). Tijdens het trainen stoppen we ook nog een keer of 2 om de honden water te geven als ze willen.

Begin Oktober trainen we 4 keer per week, varieerend tussen de 4 en 5 km we trainen altijd 2 teams, en in het begin niet meer dan 8 honden tegelijk, zodat alle honden goed de aandacht kunnen krijgen en om ze weer discipline bij te brengen en te kunnen corriceren waar dat nodig is. En als die er zijn gaat er extra aandacht uit naar de jaarlingen die dan voor het eerst echt mee trainen. We trainen dan zwaar met z'n 2en op de kar/quad om de spieren van de honden op te bouwen. De aftand bouwen we in Oktober op naar 8 tot 9km.

De maand Oktober staat dus in het teken van kracht opbouwen en discipline in het team te krijgen.

In November trainen we 4 keer per week tussen de 8 en 10 km. Wij hebben dan de honden al geselecteerd we weten dan welke honden in welk team gaan lopen (een 8 hondenteam en een 4 of 6 honden team) We trainen dan de beste 8 in het eerste team. Dit is Roderick zijn 8 honden team. En de honden die overblijven in het volgende team.(voor Sandra) Wij trainen altijd met z'n 2en op de kar zodat er altijd snel iemand van de kar of kan als er wat gebeurt. Als wij zwaarder of lichter willen trainen veranderen we van kar. Wij trainen de honden op galop, dus als ze gaan draven dan stoppen we bijv.1 minuut en gaan dan weer in galop verder.

De karrenwedstrijden die we in November en December lopen gebruiken we als training.We kunnen dan zien hoe onze honden lopen ten opzichte van andere teams en of ze de afstand tussen de 6 en 12 km al in galop aan kunnen zonder te stoppen. Ook een ander team inhalen of ingehaald worden is alvast een goede training voor de sneeuwwedstrijden.

In December trainen we 4 keer per week tussen de 8 en 13 km. De trainingen varieeren dan van zware trainingen en lichte/snelle trainingen.

Wij proberen met kerst en oud en nieuw 10 tot 14 dagen in de sneeuw te trainen op een trainingskamp ergens in Europa waar dan sneeuw ligt. We trainen dan elke dag tussen de 10 en 16 km en soms trainen we 2 keer per dag bijvoorbeeld 2 keer 10 km. Deze sneeuw kilometers zijn heel belangrijk, met de slee gaat het sneller dan met de kar, de afzet en de landing in de sneeuw zijn anders dan in het bos. De honden hebben de eerste dagen altijd even wat spierpijn. Ook na iedere training worden de voetzolen gecontroleerd of daar geen scheurtjes inzitten.

In Januari beginnen normaal gesproken de eerste sneeuwwedstrijden en de Nederlands Kampioenschappen sprint is ook in Januari meestal het een na laatste weekend.Januari en Februari zijn voor ons dus de belangrijkste maanden. Wij proberen naar een piek toe te werken van 15 Januari t/m 25 Februari. De weekenden voor het NK en EK/WK willen wij ook altijd een sneeuwwedstrijd lopen dit als laatste test, en daar vandaan gaan we dan naar de Kampioenschappen.Tussen de wedstrijden in trainen we veel minder, het is dan alleen nog een onderhoud training

In Februari is het EK of WK sprint, meestal het 2e of 3e weekend.

In Maart al weer de laatste wedstrijden en het EK Middle Distance. Voor een middle distance wedstrijd trainen we aan het eind van het seizoen een paar keer langer dan 1 uur zodat de honden ook gaan draven, dit kunnen ze uren vol houden en ze worden daar ook veel minder moe van als in galop rennen tijdens sprintwedstrijden

Sponsored by :