De wedstrijd in Splügen Zwitserland

Om 12.00 uur komen we in Splügen aan. Omdat we pas om 17.00 uur naar de stake-out plaats mogen verzamelen we ons met een aantal mushers op een parkeerplaats. Langzaam wordt de parkeerplaats steeds voller want Splügen staat bekend om zijn kleine stake-out. Wanneer we eindelijk door mogen rijden vallen we met onze neus in de boter. We komen recht tegenover de start te staan. Snel slaan we een stake-out en halen de honden uit de bus. De honden staan wat te rillen. Zo koud hebben we het tot nu toe nog niet gehad. Na gezellig wat gedronken te hebben kruipen we vroeg ons bed in.

's Ochtends begint weer het vaste ritueel. Water koken voor de honden, hondjes buiten zetten en laten drinken voor de wedstrijd. Omdat de sneeuw erg scherp is besluiten we zowel het hele 8 hondenteam als het 6 hondenteam op booties te zetten. Het is een hele klus dus het is heel fijn dat Adry er is om te helpen. Nadat Roderick is gestart heb ik nog een half uur voordat ik zelf moet starten. Terwijl ik de laatste hond inspan staat Roderick weer voor mijn neus. Het liep niet goed bij hem. De 3 voorste honden konden het tempo niet aan. Veel tijd om naar hem te luisteren heb ik niet want ik word al naar de start geroepen.

De start begint vlak waarna een flinke klim komt. Het is een hele leuke afwisselende trail, met leuke bochten, klimmetjes en afdalingen. Na een kilometer of 8 gaat het even fout. De honden moeten naar rechts maar Goodwin wil alleen maar naar links. Ik stop, anker en loop naar de voorste honden toe en wanneer ze eindelijk met de neuzen de goede kant opstaan ren ik weer naar de slee, haal het anker uit de grond en ÖÖ kan het anker weer zetten, want ze willen toch nog steeds naar links. Nadat we dit ritueel 3 maal hebben herhaald gaan we eindelijk naar rechts en kunnen we de race voortzetten. Na 30 minuten en 41 seconde kom ik met een big smile over de finish. We hebben een gemiddelde van 25 km per uur gehaald en de honden hebben alles in galop gedaan. Ik ben vooral trost op Lola, dit kleine poppetje heeft haar eerste sneeuwwedstrijd in lead gelopen en ze heeft meer dan haar mannetje gestaan.

Als we 's avonds de tijdlijsten zien lijkt het even of we verkeerd hebben geselecteerd want het 2e team heeft met 6 honden sneller gelopen dan het 1e team met 8 honden. Voor zowel de B als de A was de afstand 12.6 km. dus het is goed met elkaar te vergelijken, ik hoef jullie dus niet te vertellen hoe het met het humeur van Roderick stond.

De volgende ochtend schrikken we om half 8 wakker. Verdorie! We hebben de wekker niet gehoord en de honden hadden een half uur geleden al moeten drinken. Snel schieten we onze kleren aan, halen de honden uit de auto en geven ze drinken. Daarna beginnen we met het aantrekken van de booties want de sneeuw is nog steeds heel scherp. We zijn hier nog maar net mee klaar als Roderick al naar de start moet. Vandaag gaat Kashmir voorop en zijn Zsazsa, Feyenoord en Hogan naar achteren gehaald. Nu maar hopen dat dit een beter resultaat zal geven. Ik moet al starten voordat Roderick binnen is dus Adry helpt me naar de start. De honden lopen weer het hele parcours in galop maar met net iets minder spirit. Toch ben ik heel tevreden als ik over de finish kom. Roderick staat me al op te wachten en ook hij is tevreden. Zijn team was 2 minuten sneller.

We zijn allebei 5e geworden in onze klassen en beginnen tevreden aan de reis naar huis.

Sponsored by :